Hi┼ía zdravja in dobrega po─Źutja.

a

Zasebnost in piškotki

1. O piškotkih

Pi┼íkotki┬ániso ni─Ź novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih ra─Źunalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih ┼że veliko pi┼íkotkov z razli─Źnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obve┼í─Źanja oz. sogla┼íanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih ve─Źina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik ÔÇô ta lahko┬áshranjevanje pi┼íkotkov po ┼żelji omeji ali onemogo─Źi. Pi┼íkotki┬ániso ┼íkodljivi┬áin┬áso vedno ─Źasovno omejeni.

3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za┬ázagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev.┬áInterakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomo─Źjo pi┼íkotkov hitrej┼ía in enostavnej┼ía. Z njihovo pomo─Źjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izku┼ínje, s tem je prihranjen ─Źas, brskanje po spletnih mestih pa bolj u─Źinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za┬ábolj┼ío uporabni┼íko izku┼ínjo┬áspletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za┬áshranjevanje izbire┬ápri ustvarjanju o┼żjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • za prepoznavanje va┼íe naprave (ra─Źunalnik, tablica, mobitel), ki omogo─Źa┬áprilagajanje prikaza vsebine va┼íi napravi
  • za┬áspremljanje obiska, kar omogo─Źa preverjanje u─Źinkovitosti prikaza vsebin in stalno izbolj┼íavo spletnih strani
  • za┬ádelovanje dolo─Źenih storitev so nujni┬á(npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, ÔÇŽ)

4. Onemogo─Źenje pi┼íkotkov

Vi odlo─Źite, ali boste dovolili shranjevanje pi┼íkotkov na va┼íi napravi. Nastavitve za pi┼íkotke lahko nadzirate in spreminjate v va┼íem spletnem brskalniku.

Za ve─Ź informacij o nastavitvah za pi┼íkotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Zavezujemo se, da pi┼íkotkov ne bomo uporabljali za zbiranje osebnih podatkov o uporabnikih. ─îe izklopite pi┼íkotke, so lahko nekatere mo┼żnosti spletne strani onemogo─Źene.